Het vroege voorjaar breekt aan, de dagen lengen en de eerste winterakonieten, sneeuwklokjes en krokussen zijn al weer tevoorschijn gekomen. Het historische groene erfgoed van tuinen en parken met vaak royale vijverpartijen, lanen en bijzondere boomgroepen, is het hele jaar een bezoek waard. Maar vooral in het vroege voorjaar, wanneer de bloeiende stinzenplanten de locaties nóg mooier maken. Maar waar en wanneer moet je er zijn? Vanaf 10 februari biedt de website www.stinzenflora-monitor.nl het overzicht van bloeiende stinzenplanten op locaties in Fryslân, Groningen en Noordwest Duitsland.
De naam stinzenplant is ontstaan in Veenwouden, hier bloeit een scala aan verschillende soorten ‘stinzenblomkes’ al eeuwenlang bij de Schierstins. Van massaal voorkomende sneeuwklokjes en krokussen tot de bijzondere soorten zoals holwortel, kievitsbloem, Oosterse sterhyacinten, dichtersnarcissen en het Haarlems klokkenspel aan toe. De stinzenplanten zijn vaak aangeplant door de adellijke families die hun tuinen in het vroege voorjaar wilden opfleuren. Al eeuwenlang komen de planten ieder jaar trouw weer naar boven. Vanwege de historie, grondsoort en ligging is iedere locatie anders en bloeit niet alles tegelijk. De stinzenflora-monitor biedt gedurende het seizoen (van begin februari tot medio mei) een overzicht van de soorten, de bloeitijden en op welke locaties ze te vinden zijn. Vanaf dit seizoen is Epema State in Ysbrechtum ook wekelijks te vinden op de monitor. Vroeg in het seizoen bloeien hier de winterakonieten en krokussen. Later in het voorjaar zijn het gevlekt longkruid en de bostulpen hier volop aanwezig.
Over de Stinzenflora-monitor
De website is een samenwerking van verschillende organisaties en daarmee een netwerk van eigenaren en beheerders van stinzenflora-tuinen en parken. Dit jaar doen er in totaal 15 locaties mee. Wekelijks voeren vrijwilligers foto’s en bloeigegevens in, zodat bezoekers van de website up-to-date op pad kunnen om van de bloeiende stinzenflora te genieten.
Foto : Harm Woelinga