Het slavernijverleden vormt een wezenlijk onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt tot 1 juli 2024, wordt dit onderwerp door diverse activiteiten en initiatieven extra belicht in het Nederlandse Koninkrijk, van Curaçao tot Leeuwarden. Op zondag 26 mei opent Keramiekmuseum Princessehof in samenwerking met stichting Comité 30juni-1juli Fryslân de deuren voor de laatste van drie exclusieve Routes Koloniale Geschiedenis. Comité 30 juni-1 juli Fryslân, verbonden aan NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), zet zich in om meer kennis en bewustwording te genereren in de Friese samenleving over het trans-Atlantische slavernijverleden en heeft voor deze Route antropoloog Mitchell Esajas uitgenodigd.
Esajas was medeorganisator van de Black Lives Matter-protesten in Amsterdam in 2020 en is medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten.
De Route Koloniale Geschiedenis vindt aanstaande zondag plaats van 15.00 tot 17.00 uur. De Route start met een dubbele rondleiding door curatoren Denise Campbell en Laura Smeets langs objecten uit de Europese Koloniale Geschiedenis, waarna Esajas vertelt over de beeldvorming van zwarte mensen in de koloniale geschiedenis. Hij doet dit aan de hand van artefacten uit de gesloten expositie Facing Blackness van The Black Archives en het keramische beeld in het museum van Oom Tom. Oom Tom is een personage uit het beroemde boek “Uncle Tom’s Cabin”, geschreven door Harriet Beecher Stowe. Het boek is een van de invloedrijkste romans uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis en speelde een belangrijke rol in het aanwakkeren van het abolitionisme, de beweging tegen de slavernij.