Lokale omroep organisatie ooststellingwerf

Frequenties: Ether: 106,9FM | Ziggo 923 | KPN 1196 | Delta 800 | Kabelnoord 814

Oudejaarsclubs uit de regio hielden after-party in Oosterstreek
Gepost op: 5 januari 2024
OOSTERWOLDE/OOSTERSTREEK
De jaarwisseling in veel dorpen in Ooststellingwerf en de directe regio heeft al vele jaren een speciaal tintje, dankzij de activiteiten van de oudejaarsploegen. Ook tijdens de overgang van 2023 naar 2024 hadden ze weer heel wat verrassingen in petto.  Al wekenlang wordt er aan de plannen gesleuteld en al lijkt het steeds moeilijker te worden om ieder jaar weer iets origineels te bedenken, toch slagen ze er in om met tal van activiteiten  en soms met een nieuwjaarstunt op de proppen te komen. De laatste weken van het oude jaar worden de oudejaarsploegen omringd door een waas van geheimzinnigheid, omdat de plannen tot de jaarwisseling natuurlijk geheim moeten blijven.

Op nieuwjaarsdag legde de lokale omroep Odrie in Oosterstreek haar oor te luisteren naar al die plannen, want toen kwamen de Ooststellingwerfse oudejaarsploegen, Zorgvlied, Boyl en Oosterstreek samen naar de speciaal daarvoor belegde nieuwjaarsuitzending. Die kwam dit keer in samenspraak en uitnodiging van D’Olde Togers vanuit dorpshuis in Oosterstreek.

Manmachtig
Alle ploegen kwamen manmachtig naar deze live-uitzending in Oosterstreek om niet alleen in een gesprek aan tafel bij de Odrie-corryfeen Marry de Vos en Hendrik Betten uit te leggen wat hen deze keer op oudejaarsdag en op de drempel van oud op nieuw zoal in hun dorpen bezighield, maar kwamen ook voor de after-party die jaarlijks na de reguliere uitzending in het organiserende dorp wordt gehouden. Dit keer zorgde de band “Lesbandidas” met haar optreden ervoor dat de stemming ook nu weer een feestelijk- en sfeervol begin van het nieuwe jaar werd.

Feestelijk begin
Een traditie die niet alleen als afsluiting van het oudejaarsgebeuren wordt gezien, maar ook als een gezamenlijk feestelijk begin van het nieuwe jaar. Alle drukte van de laatste weken wordt dan aan de kant geschoven. De reünieachtige after-party   is in feite niet meer weg te denken bij de betrokkenen. Zo wordt een dergelijke uitzending steeds weer een feestelijk gebeuren.

Heet van de naald nieuws
Vanaf zes uur kwamen de diverse vertegenwoordigers van de oudejaarsploegen in de drie uur durende uitzending in de bovenkamer van het dorpshuis aan het woord. Heet van de naald berichte Odrie over hun activiteiten, stunts en goede gaven aan verenigingen waarmee zij op de drempel van het nieuwe jaar in hun dorpen op de proppen kwamen. En waarmee zij zich altijd maar weer juist in dit deel van Fryslân en de directe omgeving flink onderscheiden.
Heet van de naald dus! Voor de oudejaarsploegen blijkt dat het altijd weer een hele toer te zijn om voor hun dorpen iets goeds en moois te bedenken. Een paar zeulen met grote letters en borden en een grote winkelwagen, een andere vroeg aandacht voor het natura 2000-gebied en de wolf en weer een andere club brak de traditie van het niet weghalen van spullen elders of hadden de statuten van de vereniging er op na geslagen om ook dames de clubs toe te voegen.

Maar praktisch alle oudejaarsploegen zijn meer dan alleen de ploegen die met oudjaar actief zijn, zo bleek. Velen zijn het hele jaar door aan het organiseren van activiteiten voor de dorpen. Hun doel is om niet alleen het nieuwjaar feestelijk in te luiden met een ludieke stunt, goede gaven en een feest, maar op gezette tijden in het jaar ook aandacht te vragen voor hun dorp.

Laatste keer
De op nieuwjaarsavond in Oosterstreek gehouden jubileumuitzending van Odrie met de oudejaarsclubs en activiteitencommissies was voor de presentatoren Marry de Vos en Hendrik Betten, alsmede regisseur Fred de Vos de laatste keer. Jarenlang hebben zij met de crew van Odrie-technici de kar getrokken. Voor hen was het de laatste keer dat zij de organisatie en presentatie op zich hadden genomen. Voor de hele crew van Odrie bracht Odrie-voorzitter Joke de Boer tijdens de 25e uitzending een slagroomtaart. Die werd na afloop gezamenlijk “soldaat gemaakt”.

Hendrik Betten heeft dan 25 jaar lang, vanaf 1998, de organisatie van de Nieuwjaars uitzending eerst alleen met de presentatoren van dienst in de actualiteitenprogramma’s en later met vaste maten Marry(presentatie)vanaf 2001 en Fred de Vos( regie) vanaf 2008 voor Odrie op zich  opgenomen. Zij zagen vanaf 1 januari 2005( toen voor het eerst op initiatief van de MOP-Makkinga) de jaarlijkse uitzending met de oudejaarsclubs buiten de deur uitgroeien naar de after-party, zoals die nu door alle clubs wordt beleefd. Volgend jaar zijn de clubs op initiatief van de MOP weer in Makkinga te vinden.

Snellingerdijk 39,
8431 EJ Oosterwolde
Telefoon ’s avonds na
18.00 uur : 0516-520770
(b.g.g.: 06 8232 0148)

Mail met de redactie: info@omroepodrie.nl

UITZENDFREQUENTIES:
ETHER: 106,9FM
ZIGGO 923
KPN 1196
DELTA 800
KABELNOORD 814

Overige berichten lezen:

Zundag 23 juni om 11 ure Ruud Jelle van der Leij in Huus en Hiem

Zundag 23 juni om 11 ure Ruud Jelle van der Leij in Huus en Hiem

In de negentiende uutzending van Huus en Hiem praoten we mit Ruud-Jelle van der Leij. Ruud-Jelle is ecoloog, filmmaeker en netuur fotograaf. In Holtpae het hi’j en stok gröslaand ommezet naor netuur. Binnen een mum van tied kwam dit gebied weer tot leven mit tal van...

INSECTENSAFARI

INSECTENSAFARI

In de jungle Ben jij ook gefascineerd door insecten en wil je je een echte ontdekker in de jungle  wanen? Meld je dan aan voor de insectensafari op zaterdag 29 juni. Insecten zijn geweldig, maar niet iedereen is hiervan overtuigd. Maar al te vaak eindigen ze onder een...

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Toe aan wat ontspanning zo vlak voor de zomervakantie? Doe dan op donderdag 4 of zondag 14 juli mee aan de Mindwalk in het Drents-Friese Wold.Door middel van aandachtig wandelen, mindful bewegen en meditatie in de natuur komt je hoofd tot rust. De gecertificeerde...

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fiets je mee over de essen van Anderen, Eext en Rolde? Wij houden i.s.m. de Agrarische Natuur Drenthe een fietsexcursie op 30 juni 2024 van 9:30 tot 12:30 uur. Start is bij het kantoor van de Agrarische Natuur Drenthe, Gieterstraat 45 in Rolde. De excursie begint met...

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

Op zaterdag 22 juni is het zover: de eerste editie van Fryslân Ferbynt. Op deze zaterdag vinden er door heel Fryslân activiteiten plaats, die georganiseerd zijn door verenigingen en stichtingen om vrijwilligers te werven en te behouden. Fryslân is trots op haar...

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

Afgelopen weekend werd op Midgetgolfpark Friesland het Nederlands Kampioenschap minigolf gehouden voor 3-tallen. Aan dit Nederlands Kampioenschap op de viltbaan werd deelgenomen door 9 teams, 3 dames teams en 6 herenteams. MGC Appelscha was in beide categorieën met 2...

Ga naar de inhoud