Odrie zat zaterdag in Waskemeer met drie mensen uit Waskemeer en twee politici aan tafel. Duidelijk werd dat Waskemeer een dorp is waar de saamhorigheid groot is en men rekening met elkaar houdt. Waskemeer heeft geen winkels en geen kerk, maar wel een basisschool en een middelbare school. De cultuur in een klein dorp is anders dan die in een groot dorp. Hier kennen we elkaar en als het nodig is zorgen we voor elkaar. Alle verenigingen rond krijgen met voldoende vrijwilligers gaat echter ook hier zijn tol vergen. Jonge mensen, gezinnen, hebben veel verantwoordelijkheden en dan blijft er niet veel tijd over om ook nog in een bestuur actief te zijn.
Door de hechte samenleving is het voor nieuwkomers soms lastig om er tussen te komen. Vooral het voetbal en de voetbalkantine zorgen voor een broesplek van activiteiten, daar hebben zij Oosterwolde niet bij nodig. Karin Tersmette, Henk de Vries en Albert Visser ervaren het alle drie, dat de gemeente Ooststellingwerf niet gemakkelijk hun kant op kijkt. Een klein dorp redt zichzelf wel, zal er gedacht worden. De twee raadsleden Ignas Minnema D66 en Henk Vos Groen Links hadden dit nooit zo bekeken, maar willen het niet negatief zien. Er gaat ongeveer 1,5 miljoen euro naar cultuur, dat is zeker niet royaal, dus moeten er keuzes gemaakt worden. Toch vinden zij dat ook Waskemeer een beroep kan doen op instellingen die gesubsidieerd, want ook de bibliotheek, Kunstwerf, Kunst & Co en bijvoorbeeld de Kortsluiting kunnen in Waskemeer activiteiten ontwikkelen. Veranderingen in gang zetten is lastig want bij de cultuur van Waskemeer hoort dat oude gewoontes een flinke plek in de lokale samenleving hebben.
Gesteld werd dat er vooral veel verdwenen is, want de bibliobus is al heel lang geleden gestopt en nu moet men naar Haulerwijk of Oosterwolde. Er komt geen personenbus in Waskemeer, dus je bent altijd afhankelijk van eigen vervoer. Maar Waskemeer redt zichzelf. Er is een prachtige website waar alle activiteiten op worden vermeld.
Veel andere onderwerpen passeerden de revue. Het besluit van de provincie om geen actief regenboogbeleid te voeren kon niet rekenen op veel steun bij de aanwezigen. Henk Vos en Ignas Minnema gaan zich over een motie buigen om in Ooststellingwerf dit wel te regelen. Of de vlag dan standaard in Waskemeer gaat hangen is nu nog niet duidelijk, daar zal eerst het bestuur van Plaatselijk Belang over moeten spreken. De wens van Groen Links om vuurwerkvrije zones te creëren, kreeg bijval van Ignas Minnema. Het nieuws over het aangekondigde eventuele vertrek van Tyson kwam aan de orde, als ook permanente bewoning in recreatiewoningen of niet.
Volgens de aanwezigen kon de canon wel wat veranderingen gebruiken, ze gooiden eruit de Historische route Donkerbroek, Drents Friese Woud, Buurtschappen Ooststellingwerf en de oudejaarsverenigingen. Daarvoor in de plaats kwamen de nummers 2, 4, 8 en 9.
De Canon van Ooststellingwerf, ziet er nu als volgt uit.
- Saamhorigheid dorpen
- Bloemrijke graslanden
- Turfroute/vaarten en wijken Ooststellingwerf
- Blauwe Bos
- De Stellingwerfse taal (Stellingwarver Schrieversronte)
- Musea van Ooststellingwerf
- Fochteloërveen
- Mantelzorgers
- Kamp Ybenhaer en Kamp Oranje
- Vrijwilligers
Dit was de dertiende uitzending van Odrie Politiek, verspreid over alle dorpen van Ooststellingwerf. Raadsleden, inwoners van de dorpen en de crew van Odrie hebben ervan genoten. De komende drie afleveringen vinden plaats in de studio van Odrie aan de Snellingerdijk. We hebben als onderwerpen, economie, herdenkingen en verkiezingen. Hoe we verder gaan in september is nu nog niet bekend.
Deze uitzending is te beluisteren op onze terugluisterpagina