Lokale omroep organisatie ooststellingwerf

Frequenties: Ether: 106,9FM | Ziggo 923 | KPN 1196 | Delta 800 | Kabelnoord 814

Meivakantie in Natuurmuseum Fryslân
Gepost op: 24 april 2024

Vanaf de meivakantie is het geheel vernieuwde Open Atelier te bezichtigen. In de werkplaats van de preparateurs kunnen bezoekers live meemaken hoe het opzetten van een vogel of zoogdier in zijn werk gaat. De ruimte is in een nieuw jasje gestoken en uitgebreid met een magische muur en een ontdektafel. Behalve de natuur van heel dichtbij bekijken kunnen bezoekers deze vakantie ook het veld in: twee keer organiseert het museum een excursie met praamboot naar het Leeuwarder bos.

Magische muur en toverbril
In het Natuurmuseum is Zet ‘m op! te zien, de tentoonstelling rond het Nederlands Kampioenschap Prepareren. Ook in het museum werken preparateurs die dieren opzetten voor de eigen collectie. Dat is een fascinerend proces waar houtwol aan te pas komt, veel draad, naalden en een föhn. Een op het eerste gezicht verfomfaaid velletje wordt hier omgetoverd in een adembenemend mooi ijsvogeltje, een indrukwekkende buizerd of een grappige mol.

De preparateursruimte is helemaal vernieuwd. Er is een opvallende muur gemaakt, waarin allerlei vormen in allerlei kleuren te zien zijn. Het is een magische muur, want door een toverbril op te zetten met rode glazen zie je ineens het skelet van een dolfijn. En als je door blauw glas kijkt of door groen, zie je weer hele andere dieren.

Hoogtepunt in het Open Atelier is verder ‘Onder de loep’, een digitale ontdektafel. Bezoekers kunnen een object pakken uit een kast, bijvoorbeeld een pimpelmees. Door het plaatsen van het vogeltje op een zuil, verschijnt op de interactieve tafel allerlei info over de pimpelmees, zoals uiterlijke kenmerken, voedsel, verspreidingsgebied en leuke weetjes. Door informatie en foto’s, maar ook korte video’s en geluidsfragmenten komt het voorwerp tot leven.

De interactieve tafel is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds (Helena Vrucht Fonds en het Meester Prikkebeen Fonds), het Biodiversiteitsherstelprogramma van de Provincie Fryslân, Zabawas en Stichting Siebolt.

Naar buiten: praamvaren
In de meivakantie organiseert het Natuurmuseum in samenwerking met Praamvaren Leeuwarden en de vrijwilligers van Het Rustpunt Buitencentrum Leeuwarder bos een tocht per praamboot naar het Leeuwarder bos. Daar kunnen bezoekers een uniek stukje natuur aan de rand van de stad ontdekken. Bij de aanlegplaats in het Leeuwarder bos staan de vrijwilligers van Het Rustpunt klaar om een geur- en smaak wandeling te begeleiden of er is de mogelijkheid om een geocache-speurtocht te doen.

Het praamvaren vindt plaats op 1 en 8 mei 2024. De afvaart is om 14.00 uur (om 16.30 uur is de praam terug in de Prinsentuin), vertrekpunt is Natuurmuseum Fryslân. Kosten zijn € 11,- voor een volwassene en € 7,- voor een kind. Opgave kan tot 5 dagen voor de afvaart via aanmelden@natuurmuseumfryslan.nl. Na bevestiging via mail kan op de dag zelf betaald worden aan de kassa van het museum. Als de boot niet is vol geboekt, is losse verkoop op de dag zelf ook nog mogelijk.

Tijdens de meivakantie (28 april t/m 4 mei) is het museum alle dagen open, dus ook op maandag 29 april. Dinsdag 30 april is géén gratis dinsdag. Koningsdag en Bevrijdingsdag is het museum gesloten.

Snellingerdijk 39,
8431 EJ Oosterwolde
Telefoon ’s avonds na
18.00 uur : 0516-520770
(b.g.g.: 06 8232 0148)

Mail met de redactie: info@omroepodrie.nl

UITZENDFREQUENTIES:
ETHER: 106,9FM
ZIGGO 923
KPN 1196
DELTA 800
KABELNOORD 814

Overige berichten lezen:

Seizoenswandeling Bosberg

Seizoenswandeling Bosberg

Wandelen tussen de Woudreuzen   Op zondag 26 mei organiseert Staatsbosbeheer een wandeling onder leiding van een natuurgids rondom de Bosberg in Appelscha. Tijdens de wandeling, die start bij het TIP-kantoor aan de Boerestreek, vertelt de gids over de natuur in...

Samen bouwen staat centraal tijdens Arcadia 2025

Samen bouwen staat centraal tijdens Arcadia 2025

Leeuwarden, 17 mei 2024 - Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. Arcadia organiseerde in 2022 al haar eerste editie met o.a. het wandelende Bosk, beeldende kunsttentoonstelling...

Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Op donderdag 23 mei kun je met de gidsen van Staatsbosbeheer een vollemaanwandeling beleven op het Aekingerzand. De wandeling start om 21.30 uur, net voordat de zon onder gaat. Zo krijg je tijdens deze excursie het beste van twee werelden. Wandel vanaf de...

Pinksterwandeling in het Drents-Friese Wold

Pinksterwandeling in het Drents-Friese Wold

Op zondagmiddag 19 mei, Eerste Pinksterdag, organiseert Staatsbosbeheer een lentewandeling in het Drents-Friese Wold. De start is bij het Buitencentrum en de wandeling is ongeveer 5-6 km lang. De natuurgidsen nemen je mee voor een ontspannen wandeling waarbij er veel...

Sundag van 11 tot 12 ure Lammy Bruyns in Huus en Hiem

Sundag van 11 tot 12 ure Lammy Bruyns in Huus en Hiem

In de vuuftiende uutzending van Huus en Hiem ontvangen we Lammy Bruyns in de studio. Lammy speult al sund heur zesde jaor op de accordeon. Dit gong niet onverdienstelijk. Zi’j het tal van Friese en Nederlaanse kampioenschoppen wonnen. We praoten over meziek en de...

Ga naar de inhoud