Vrijdag 17 november waren de finales van de scholenchallenge van het ‘Nationaal programma Groningen’. Meer dan 230 leerlingen van de noordelijke provincies deden hier aan mee. Technasiumleerlingen van het Stellingwerfcollege, verdeeld over twee teams, waren ook van de partij. De finale voor scholen uit Friesland was in de raadszaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Aan het eind van de ochtend kwam de jury tot het besluit dat het team ‘Peter Pan’ van het Stellingwerfcollege met de hoofdprijs naar huis mocht gaan. De leerlingen hadden een fietsenstalling ontworpen voor de school, met daarop een moestuin.
In een bomvolle raadszaal streden 17 teams van 6 verschillende scholen uit Friesland voor een hoofdprijs van 10.000 euro. Deze prijs is bedoeld om hun idee samen met professionals uit te werken. De leerlingen waren in september al uitgedaagd door middel van een ‘Hackathon’ om na te denken over verschillende voedselvraagstukken waar we momenteel mee te maken hebben. Elk team mocht in een korte pitch presenteren wat ze hadden bedacht. De jury bestond uit ervaringsdeskundigen op het gebied van voedsel; Gerda van Eck (programmaleider Agroagenda Noord Nederland), Hendrik Galema (voorzitter van de Agrarische Jongeren Fryslân) Korrie Hoekstra (docent van Van Hall Larenstein. Dit drietal had de moeilijke taak om uit 17 presentaties de beste te kiezen.
Het winnende team van het Stellingwerfcollege bestond uit: Senne Boel, Lisa van Daatselaar, Annemarijn Chardon, Joep Pathuis en Jelmer Punter. Deze leerlingen hadden een fietsenstalling met een moestuin erop bedacht. Het doel van dit ontwerp is om leerlingen van de school in aanraking te laten komen met het verbouwen van voedsel. Schoolvakken zoals, biologie en O&O (onderzoek en ontwerp) kunnen de tuin gebruiken voor de les. Er kunnen bijvoorbeeld irrigatiesystemen worden ontwikkeld bij het vak O&O, zodat de planten automatisch water krijgen dat van het dak van de school komt. De oogst kan worden gebruikt in de kantinewinkel of worden verkocht aan een groentezaak in de buurt.
De prijs van 10.000 euro werd uitgereikt door gedeputeerde Femke Wiersma. Met het geld gaan de leerlingen het plan realiseren. Om er een succes van te maken gaan de leerlingen lokale ondernemers benaderen die willen helpen.