Lokale omroep organisatie ooststellingwerf

Frequenties: Ether: 106,9FM | Ziggo 923 | KPN 1196 | Delta 800 | Kabelnoord 814

Interview met Dhr. Krol – vrijwilliger bij DemenTalent
Gepost op: 3 december 2023

“Zij kunnen nog wat van mij leren”
Een bloeiende samenwerking ontstaat bij DemenTalent
Het is donderdagochtend en Lammert Krol (79) zit goedgehumeurd in de kas van de wandeltuin Stellinghaven in Oosterwolde. Hij heeft net de bloembakken buiten leeggehaald en het is tijd voor een bakje koffie. In de kas staat de kachel ‘noflik’ aan en daar vertelt de heer Krol zijn verhaal. Het is vijf jaar geleden dat hij de diagnose dementie kreeg. Sinds kort doet hij vrijwilligerswerk bij DemenTalent.

Niks van te merken
“Onderzoek wees uit dat ik Alzheimer heb”, vertelt hij. Zelf merkt hij er niets van. “Nou ja, misschien aan mijn korte termijngeheugen. Die laat me soms in de steek.” Maar het valt op dat hij zijn verhaal nog goed weet te vertellen. Over hoe hij al op jonge leeftijd aan het werk ging in de fabriek, en werkte in de wegenbouw. Toen dat voor hem te zwaar werd, deed hij een opleiding tot hovenier. Dat deed hij tot aan zijn pensioen. Daarna zette hij zich nog eens drie jaar vrijwillig in als tuinman bij Rikkingahof, een woonzorgcentrum van Liante. Hij barst van de ervaring.

“Dit past precies in mijn straatje”
Sinds kort werkt hij als vrijwilliger in de wandeltuin met kas van Stellinghaven in Oosterwolde. Binnen het project DemenTalent doen mensen met dementie vrijwilligerswerk. De talenten die zij hebben worden gematcht met een plek om vrijwilligerswerk te doen. “Dit past precies in mijn straatje,” zegt hij over zijn vrijwilligerswerk in de kas en wandeltuin bij Stellinghaven.
De heer Krol heeft grote plannen voor de tuin. Hij heeft net de bloembakken leeggehaald en zou het liefst rozenstruiken planten, want die vindt hij prachtig. “Samen met lavendel,” merkt hij op. “Rozenstruiken zijn nogal gevoelig voor luizen, en die hebben een hekel aan lavendel.”

Ruimte om te leren
We lopen samen door de tuin en terwijl hij wijst naar verschillende planten, vertelt hij er gepassioneerd over. Wat echt indrukwekkend is, is dat hij, ondanks zijn Alzheimer, de Latijnse namen van veel planten en struiken nog steeds weet. “Kijk, dit is een Callicarpa, een schoonvrucht,” zegt hij terwijl we langs een struik met paarse bessen lopen.
“Dat is de kracht van het project DemenTalent,” vertelt projectleider Ingrid Dijkstra. “Dementie betekent vaak achteruitgang op veel vlakken in het dagelijkse leven. We merken dat mensen met dementie die vrijwilligerswerk gaan doen minder snel achteruit gaan. Daarnaast zitten ze lekkerder in hun vel en blijft er, ondanks de dementie, ruimte om te leren.”

Maatjes gezocht
Er is veel werk te doen, en daarom zoekt ZuidoostZorg een groepje vrijwilligers om de heer Krol te ondersteunen en de tuin en kas samen te onderhouden. Maar, zoals hij lachend opmerkt: “Ze kunnen denk ik meer leren van mij dan ik van hen.”
Als je het leuk vindt om de handen uit de mouwen te steken, aarzel dan niet om je aan te melden als vrijwilliger. Specifieke kennis over dementie is niet vereist. Je trekt samen op in de tuin en waar nodig krijg je training en begeleiding.

Samen met de heer Krol kun je werken aan het onderhouden van deze prachtige plek, en wie weet, kun je ook wat leren over planten en struiken van de meester zelf!
Meer informatie en contact
Ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij DemenTalent, neem dan contact op met projectleider Ingrid Dijkstra via i.dijkstra@sunenz.nl of 06 – 831 773 51. Meer informatie over DemenTalent via www.sunenz.nl/dementalent.nl.

Snellingerdijk 39,
8431 EJ Oosterwolde
Telefoon ’s avonds na
18.00 uur : 0516-520770
(b.g.g.: 06 8232 0148)

Mail met de redactie: info@omroepodrie.nl

UITZENDFREQUENTIES:
ETHER: 106,9FM
ZIGGO 923
KPN 1196
DELTA 800
KABELNOORD 814

Overige berichten lezen:

Zundag 23 juni om 11 ure Ruud Jelle van der Leij in Huus en Hiem

Zundag 23 juni om 11 ure Ruud Jelle van der Leij in Huus en Hiem

In de negentiende uutzending van Huus en Hiem praoten we mit Ruud-Jelle van der Leij. Ruud-Jelle is ecoloog, filmmaeker en netuur fotograaf. In Holtpae het hi’j en stok gröslaand ommezet naor netuur. Binnen een mum van tied kwam dit gebied weer tot leven mit tal van...

INSECTENSAFARI

INSECTENSAFARI

In de jungle Ben jij ook gefascineerd door insecten en wil je je een echte ontdekker in de jungle  wanen? Meld je dan aan voor de insectensafari op zaterdag 29 juni. Insecten zijn geweldig, maar niet iedereen is hiervan overtuigd. Maar al te vaak eindigen ze onder een...

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Toe aan wat ontspanning zo vlak voor de zomervakantie? Doe dan op donderdag 4 of zondag 14 juli mee aan de Mindwalk in het Drents-Friese Wold.Door middel van aandachtig wandelen, mindful bewegen en meditatie in de natuur komt je hoofd tot rust. De gecertificeerde...

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fiets je mee over de essen van Anderen, Eext en Rolde? Wij houden i.s.m. de Agrarische Natuur Drenthe een fietsexcursie op 30 juni 2024 van 9:30 tot 12:30 uur. Start is bij het kantoor van de Agrarische Natuur Drenthe, Gieterstraat 45 in Rolde. De excursie begint met...

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

Op zaterdag 22 juni is het zover: de eerste editie van Fryslân Ferbynt. Op deze zaterdag vinden er door heel Fryslân activiteiten plaats, die georganiseerd zijn door verenigingen en stichtingen om vrijwilligers te werven en te behouden. Fryslân is trots op haar...

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

Afgelopen weekend werd op Midgetgolfpark Friesland het Nederlands Kampioenschap minigolf gehouden voor 3-tallen. Aan dit Nederlands Kampioenschap op de viltbaan werd deelgenomen door 9 teams, 3 dames teams en 6 herenteams. MGC Appelscha was in beide categorieën met 2...

Ga naar de inhoud