Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Ooststellingwerf gaan mensen samen brieven schrijven.
Schrijf een brief, verander een leven
Op vrijdag 8 december schrijft Wethouder Jelke Nijboer (PvdA) om half twee de eerste brief. Wil je meedoen? Kom dan tussen 13.30 en 17.00 uur langs in het Kunstcafé in Appelscha, Van Emstweg 85, en schrijf mee.
Op zondag 10 december voert de Werkgroep Ooststellingwerf tussen 12.00 en 16.00 uur actie bij Albert Heijn in Oosterwolde. Daar schrijven we voor:
– Ahmed Mansoor (Verenigde Arabische Emiraten): hij sprak zich uit over mensenrechtenschendingen en kreeg daarvoor 10 jaar celstraf;
– Rita Karasartova (Kirgizië): zij gaat misschien 15 jaar de cel in na een vreedzaam protest;
– Justina Wydrzynska (Polen): zij hielp een vrouw aan een abortuspil en wordt hier nu voor vervolgd.
75 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.
‘Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mensen; de buurt waarin je woont, de school die je bezoekt, de fabriek, boerderij of kantoren waar je werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders.’
Eleanor Roosevelt
Schrijven heeft effect
Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid.
Zo voerden we eerder actie voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten:
‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.’
Bernardo Caal Xol