Lokale omroep organisatie ooststellingwerf

Frequenties: Ether: 106,9FM | Ziggo 923 | KPN 1196 | Delta 800 | Kabelnoord 814

Eenzaamheid is lijden in stilte.
Gepost op: 4 december 2023

Het thema van Odrie Politiek op 2 december in Haule stond in het teken van eenzaamheid.

De aanwezigen waren het er over eens dat eenzaamheid onder alle leeftijdsgroepen voorkomt. Dat het lastig is om er een vinger achter te krijgen. Er is namelijk een verschil tussen eenzaamheid en je alleen voelen. Je kunt als lid van een familie je eenzaam voelen. Als je een moeilijke beslissing moet nemen en je kunt er met niemand over praten, dan voel je je erg eenzaam. Een grote groep, jongeren in de schoolleeftijd, komt amper in beeld, of pas als ze in wanhoop een nare beslissing nemen. Ook ouderen kunnen door het verlies van de partner zich erg eenzaam gaan voelen.

Bij eenzaamheid ervaar je een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Bij alleen zijn, heb je geen andere mensen om je heen, je hoeft je dan nog niet eenzaam te voelen. Eenzaamheid kan ontstaan als je sociaal onhandig bent, verlegen bent of je onzeker voelt. Je kunt ook vaak moeilijk contacten zeggen of je wordt gepest. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger.
Bij een gemeentelijk onderzoek naar het welbevinden van de inwoners, komt naar voren dat mensen vooral bij de huisarts te rade gaan als ze zich eenzaam voelen. De door de gemeente ingestelde organisaties zoals de WMO, Scala en thuisbezoekers bij 80+ mensen, vooral bedoeld om contacten met mensen te onderhouden, worden bij het onderzoek niet aangekruist als vraagbaak voor eenzaamheid.

Tafelgast Janet Kwakernaak is werkzaam in de thuiszorg en ervaart zeker dat er eenzame mensen zijn, maar de mensen van de thuiszorg krijgen zo weinig tijd voor hun taak dat zij niet toekomen aan het oplossen van eenzaamheid. Veel tijd wordt opgeslorpt door de verplichte administratie en de ingewikkelde uitwisseling van gegevens. Bij die verplichte administratie sloot wethouder Jan van Weperen zich aan. Ook boeren hebben een plicht tot het bijhouden van veel regels en wetten. Wel belangrijk is het om informatie goed over te dragen, want alleen dan kan er goede zorg gegeven worden. Verder is het bekend dat ook boeren zich heel eenzaam kunnen voelen. Sommige boeren hebben geen partner en voelen zich daar wel bij, maar sommigen zijn niet gewenst alleen en voelen zich heel eenzaam. Het is onder deze doelgroep ook een heel lastig op te sporen probleem, maar er is wel steeds meer oog voor. Het uitgaan van zelfredzaamheid van de inwoners brengt vanzelf met zich mee dat dat niet iedereen lukt en dat daarmee de kans op eenzaamheid geboren is. De gemeente Ooststellingwerf heeft besloten dat eenzaamheid een speerpunt binnen alle terreinen van de gemeente moet zijn. Bijvoorbeeld bij het armoedebeleid. Mooi dat er beleid over gemaakt wordt, maar dan moet het nog uitgevoerd worden. Raadslid Elaine Messham is van beroep fysiotherapeut en komt daar ook mensen met eenzaamheidsklachten tegen. Dat ontdek je niet zomaar. Vaak pas na een aantal sessies. Het voordeel van de fysiotherapeut is dat er nog tijd is voor een gesprek, dit mist de thuiszorg al helemaal. Jan Roelof van Weperen, ook inwoner van Haule benadrukt dat aandacht voor elkaar heel belangrijk is. Maak een praatje over de heg, ga een kopje koffie drinken en houd elkaar in de gaten.

Naast het gesprek over eenzaamheid kwamen verschillende in Ooststellingwerf voorkomende onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld de wolf, die in Langedijke over straat loopt en ook al op de Haule is gesignaleerd. Wethouder Van Weperen erkent dat dat geen fijne momenten zijn, maar hij moet zich aan de regels houden. De wolf is een beschermde diersoort. Uit de voorlichting die de gemeenteraad over de wolf kreeg, kwam sterk naar voren dat als je er een of meer ziet, dat je niet hard moet weglopen, maar eerder hard moet gaan schreeuwen.

Uiteraard kwam de verbazing over de verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer aanbod. Verbazing over het niet mee willen praten door een paar partijen. Elaine Messham gaf aan dat zij het belangrijk vindt dat er naar overeenkomsten gezocht wordt, waar hou je je aan vast en wat laat je liggen. Daarnaast gaf ze aan dat ze vindt dat mensen die verkozen zijn voor de Tweede Kamer, hun persoonlijk ego aan de kant moeten zetten en naar de juiste kandidaat minister-president moeten zoeken. Dat hoeft dus niet automatisch de lijsttrekker te zijn. Opvallend was dat er naar voren kwam dat eigenlijk de mens die stemt op een partij die in het verkiezingsprogramma mensen uitsluit, misschien wel in grote eenzaamheid leeft. Ook Wilders zou zijn eigen eenzaamheid gecreëerd hebben door zich zo extreem uit te laten. Over een ding waren de aanwezigen het eens: alleen met elkaar vertrouwen kun je ergens komen. Op dit moment lijkt dat vertrouwen in elkaar ver weg te zijn.

Tot slot kwam de nieuwe omgevingswet en de landschapsvisie nog aan de orde. Over de omgevingswet geeft de gemeente een voorlichtingsavond. Wat nu al gezegd kan worden, is dat het een zeer ingewikkelde materie is. Ook al wordt gezegd dat de nieuwe omgevingswet het eenvoudiger voor de inwoners moet maken om een vergunning aan te vragen. Alle vergunningen die tot 1 januari 2024 gedaan worden, worden in 2024 uitgevoerd onder de oude wet, tegelijk worden aanvragen vanaf 1 januari 2024 uitgevoerd onder de nieuwe wet. Hier lijkt een wens tot sterkte voor de ambtenaren op zijn plaats.
De landschapsvisie is slechts een opvatting van hoe het zal kunnen gaan. Het is een verhaal over het oorspronkelijke landschap, het huidige en de toekomst, aldus de wethouder. Wat er in de visie staat, is niet wat het wordt. Gesprekken met de inwoners zal de visie in beweging brengen.

De vrolijke noot werd als vanouds door Henk Kroese gebracht. Hij nam ons onder anderen mee in zijn overpeinzingen over de uitslag van de verkiezingen. Zijn verhaal komt op de website van Odrie.

De canon van Ooststellingwerf kreeg weer een paar veranderingen. Eruit zijn het Biocentrum Oosterwolde, het historisch centrum Oldeberkoop en de vrijwilliger. Waardoor de canon er op 2 december als volgt uitziet.

  • Saamhorigheid in dorpen
  • Drents-Friese Woud
  • Turfroute/vaarten en wijken Ooststellingwerf
  • Buurtschappen Ooststellingwerf
  • De Stellingwerfse taal (Stellingwerver Schrieversronte)
  • Fochtelooër Veen
  • Kamp Ybenhaer en Kamp Oranje
  • Oudejaarsverenigingen
  • Coulissen-landschap van de Stellingwerven
  • Schaopedobbe

Jeanet Kwakernaak zou graag de mooie starterswoningen in Ooststellingwerf in de canon plaatsen, maar die zijn er niet, dus deed ze een dringende oproep om ze snel mogelijk te starten met deze woningen.
De volgende bijeenkomst is op 3 februari. In januari is Odrie druk met de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de oudejaarsploegen. Op 3 februari is het onderwerp cultuur.

Snellingerdijk 39,
8431 EJ Oosterwolde
Telefoon ’s avonds na
18.00 uur : 0516-520770
(b.g.g.: 06 8232 0148)

Mail met de redactie: info@omroepodrie.nl

UITZENDFREQUENTIES:
ETHER: 106,9FM
ZIGGO 923
KPN 1196
DELTA 800
KABELNOORD 814

Overige berichten lezen:

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Mindwalk in het Drents-Friese Wold

Toe aan wat ontspanning zo vlak voor de zomervakantie? Doe dan op donderdag 4 of zondag 14 juli mee aan de Mindwalk in het Drents-Friese Wold.Door middel van aandachtig wandelen, mindful bewegen en meditatie in de natuur komt je hoofd tot rust. De gecertificeerde...

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fietsexcursie over essen van Anderen, Eext en Rolde

Fiets je mee over de essen van Anderen, Eext en Rolde? Wij houden i.s.m. de Agrarische Natuur Drenthe een fietsexcursie op 30 juni 2024 van 9:30 tot 12:30 uur. Start is bij het kantoor van de Agrarische Natuur Drenthe, Gieterstraat 45 in Rolde. De excursie begint met...

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

22 juni: Fryslân Ferbynt in Súdeast-Fryslân

Op zaterdag 22 juni is het zover: de eerste editie van Fryslân Ferbynt. Op deze zaterdag vinden er door heel Fryslân activiteiten plaats, die georganiseerd zijn door verenigingen en stichtingen om vrijwilligers te werven en te behouden. Fryslân is trots op haar...

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

MGC Appelscha op podium bij Nederlands Kampioenschap.

Afgelopen weekend werd op Midgetgolfpark Friesland het Nederlands Kampioenschap minigolf gehouden voor 3-tallen. Aan dit Nederlands Kampioenschap op de viltbaan werd deelgenomen door 9 teams, 3 dames teams en 6 herenteams. MGC Appelscha was in beide categorieën met 2...

Druk bezochte boekenmarkt Lintjo

Druk bezochte boekenmarkt Lintjo

De 21ste door korfbalvereniging Lintjo opgezette boekenmarkt heeft ook dit jaar weer veel  belangstellenden getrokken. De boekenmarkt heeft ondertussen een grote bekendheid bij een groot aantal liefhebbers. Zij kennen het grote goed gesorteerde assortiment en de...

Ga naar de inhoud