Braakballen pluizen in het Boswachterslab
Op zondagmiddag 19 november is er in Buitencentrum Drents-Friese Wold een middag voor echte speurneuzen. Je kunt de boswachter helpen met een moordonderzoek en je een echte detective wanen.
De vraag is wie er op het menu stond van de uil. We hebben een hele stapel braakballen, ook wel uilenballen genoemd, klaar liggen om onder leiding van de boswachter te gaan uitpluizen. Zo komen er allerlei botjes tevoorschijn en kun je misschien wel een heel muizenskelet bij elkaar puzzelen. Met behulp van een speciale zoekkaart kun je uitzoeken waar de botjes vandaan komen. Soms zitten er zelfs snaveltjes in en blijkt er een vogeltje op het menu te hebben gestaan.
Er wordt ook verteld over de verschillende soorten uilen die in het Drents-Friese Wold voorkomen en hoe en waar ze leven. In het Boswachterslab zijn diverse opgezette uilen te vinden, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken.
Je leert hoe het kan dat een uil bijna geruisloos kan overvliegen, terwijl je andere vogels juist wel heel goed kunt horen vliegen.
Van de kleinste tot de grootste
In Nederland komen 6 verschillende soorten uilen voor.
In het Drents-Friese Wold komen vijf van de 6 soorten voor. De kleinste is de steenuil, de grootste soort is de Oehoe. Verder vind je er de ransuil, de bosuil en de kerkuil.
Heel af en toe wordt in de winter ook de laatste soort, de velduil, waargenomen.
Boswachterslab
Het Boswachterslab is een soort ontdekkingskamer. Je vindt er allerlei uitgestalde natuurschatten en tevens is het de werkplek van een boswachter. Ga maar eens achter het grote bureau zitten, voel je je helemaal thuis? Dan wil je misschien later ook wel boswachter worden. Heb je zelf een mooie vondst gedaan in de natuur die je wilt tentoonstellen? In het Boswachterslab is er altijd plek voor je vindsels!
Datum: Zondag 19 november
Tijd: 13.30 – 15.00 uur
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.
kosten: € 5,–
Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uilencsi
Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold
Beeldmateriaal:. Gert- Jan Brandenburg