Ontdek het moderne varkensbedrijf op zaterdag 13 en zondag 14 september
Hoe ziet een varkensbedrijf er van binnen uit? Waar slapen de dieren, wat eten ze en
hoe is het om anno 2025 varkenshouder te zijn? Tijdens het Weekend van het Varken
op zaterdag 13 en zondag 14 september krijgen jong en oud een uniek kijkje achter de
schermen. Twintig varkenshouders verspreid over Nederland openen hun erf voor een
eerlijk en verrassend boerderijbezoek.
Het Weekend van het Varken combineert een gezellig dagje uit met het eerlijke verhaal van
de boer, aandacht voor dierwelzijn en duurzaamheid én de kans om lokaal geproduceerd
varkensvlees te proeven. Toegang is gratis.
Van kringloop tot korte keten
Nederland kent een grote variatie aan varkensbedrijven: van klein tot groot, regulier en
conceptbedrijven. Overal wordt gewerkt aan dierwelzijn, diergezondheid en verduurzaming.
Tijdens het Weekend van het Varken ontdekken bezoekers hoe veelzijdig en innovatief de
varkenshouderij is.
Varkenshouders laten bijvoorbeeld zien hoe zij investeren in:
Schone lucht: met moderne technieken beperken boeren de uitstoot van geur,
fijnstof en ammoniak, zodat de omgeving en natuur minder worden belast.
Slim voeren: varkens zijn echte kringloopdieren. Ze eten reststromen uit de
voedingsindustrie, zoals oud brood, frietresten en graanoverschotten. Zo wordt
verspilling voorkomen en krijgt ‘afval’ een nieuwe waarde.
Kringlooplandbouw: de mest van varkens is een belangrijke schakel in de
voedselketen. Daarmee groeien nieuwe gewassen zoals suikerbieten, maïs en
granen die vervolgens weer gebruikt worden in onze voeding.
Korte ketens: Steeds meer varkenshouders kiezen ervoor om hun vlees direct van
het erf te verkopen, in boerderijwinkels of via korte ketens. Dat geeft consumenten
niet alleen vers vlees van dichtbij, maar ook de zekerheid dat ze precies weten waar
hun eten vandaan komt.
Drie manieren om kennis te maken met de varkenshouderij
Het Weekend van het Varken is dit jaar in een nieuw jasje gestoken en er doen meer
bedrijven mee dan ooit. Bezoekers kunnen terecht op drie typen locaties:
Bedrijven met een open dag en activiteitenprogramma: hier wordt groots
uitgepakt met rondleidingen, kinderactiviteiten, boerderijwinkels en natuurlijk het
goede gesprek met de varkenshouder.
Bedrijven waar je kunt koffiedrinken met de boer: op deze bedrijven kan op een
laagdrempelige manier in gesprek worden gegaan en kunnen vragen worden gesteld
over de varkenshouderij. Geen extra activiteiten, wel koffie en openheid.
Bedrijven met een zichtstal (varkens kijken): dit zijn locaties waar je via een
zichtruimte een blik in de stal kunt werpen, zonder dat je daadwerkelijk in de stal
komt. Hier is meer dan voldoende informatie beschikbaar over de varkenshouderij.
Naast plezier is het Weekend van het Varken vooral bedoeld om het gesprek aan te gaan.
Het is een kans om varkenshouders te ontmoeten en vragen te stellen.
Praktische informatie
Wanneer: zaterdag 13 en zondag 14 september 2025. Niet alle bedrijven zijn beide
dagen geopend. Check per locatie de exacte openingstijden.
Openingstijden: de meeste bedrijven zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur (check per
locatie de exacte openingstijden).
Toegang: gratis; sommige bedrijven vragen om een aanmelding (gratis).
Locatie: verspreid over heel Nederland. De locaties en programma’s staan op
thepigstory.nl/weekend-van-het-varken-2025
Toegankelijkheid: veel bedrijven zijn rolstoelvriendelijk (voorzieningen staan per
locatie vermeld). Honden zijn niet toegestaan in verband met hygiëne en veiligheid.











