NIEUWS
Home
Programmering
Organisatie
Muziek
Informatie
Sport
Terugluisteren
Vacatures
Links
Archief
Sponsors
Contact
 

Oudejaarsploegen en activiteitencommissies in Zuidoost-Friesland hebben,
ondanks de wereldwijde onrust, nog altijd de zaken op een rijtje

Saamhorigheid staat hoog in het vaandel
In een tijd dat wereldwijd van alles in beweging is, er niets meer lijkt op wat het ooit was, is het prettig als de oudejaarsclubs en activiteitencommissies in de dorpen toch alles op een rijtje hebben. Zij organiseren in een jarenlange tradities tal van activiteiten op oudejaarsdag en in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag. Bedoeld om de jaarwisseling in de dorpen in goede banen te leiden. Een traditie die in Ooststellingwerf en aanpalende dorpen Zorgvlied, Boyl en Oosterstreek al, in sommige dorpen zelfs al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw, in leven wordt gehouden.
De oudejaarsploegen in dit gebied hebben zich ook deze dagen weer uitgesloofd om de aandacht op hun dorp te vestigen met een Nieuwjaarstunt of voor een groot middernachtelijk optreden voor de dorpsbevolking te realiseren. En vooral, niet onbelangrijk, werden op oudejaarsdag tal van activiteiten voor jong en oud georganiseerd.
Bij het ochtendkrieken van nieuwjaarsmorgen bleken her en der beelden, kunstwerken e.d. op te dagen en werden praktisch overal cadeaus aan de dorpsverenigingen uitgedeeld. De stuntploegen hadden dit keer met dank aan politiek Den Haag een ideaal onderwerp om een ontvreemdingstunt uit te halen. De maatschappelijke onrust en protesten werden in die stunten aangehaald om een statement en steun voor de boeren, de mensen uit de bouw, zorg en onderwijs te maken. Uit de reacties die de ploegen kregen werd dit erg gewaardeerd.

van links naar rechts Bert Donker, Marco de Jong en Henk Gorter
De lokale omroep Odrie zorgde er voor de 23e achtereenvolgende keer voor dat alle clubs en verenigingen uit de regio elkaar op de avond van Nieuwjaarsdag op een informele wijze ontmoeten en met elkaar het nieuwe jaar goed inluiden. Een feestelijke gelegenheid welke de tien oudejaarsploegen en activiteitencommissies uit Zuidoost Friesland en Drenthe op deze eerste dag van het nieuwe jaar waarderen en massaal naar de live-uitzending van de omroep komen.
“Elkaar op informele en geheel andere wijze ontmoeten, nieuwjaarswensen uit wisselen, maar vooral met elkaar het nieuwe jaar goed inluiden”. Dat is al jaren de achterliggende gedachte achter de feestelijke gelegenheid welke de tien oudejaarsploegen en activiteitencommissies ieder jaar aangrijpen.
Dit jaar was niet een cafť of dorpshuis het decor van de jaarlijkse gebeurtenis, maar net als in 2012 een feesttent op het sportveld van Langedijke. De organisatie was in handen van de actieve jeugdclub “De Klimop” in Langedijke. Zij had ook terloops nog even geregeld dat op het grote scherm in de weer sfeervolle feesttent de dartfinale met Michael van Gerwen te zien was.
Aan tafel bij de Odrie-coryfeeŽn Marry de Vos en Hendrik Betten praatten de tien ploegen in drie uren rechtstreekse uitzending vanaf zes uur over al hetgeen zij de voorafgaande dagen hadden georganiseerd en ondernomen. In het laatste half uur kwamen een aantal “oud-Klimoppers” ( Bert Donker, Henk Gorter en Marco de Jong) aan tafel om over hun belevenissen van destijds bij De Klimop nog even te verhalen.

Foto's : Hendrik Betten en Koert Donker

De uitzending is te verkrijgen even een mail naar webmaster@omroepodrie.nl

 top            terug