Donderdagavond 20 Februari vanaf 20.00 uur is er een Gospeltime special met Henk Grondsma van het Sneker Mannenkoor EDOZA.
Met koor is in 1958 opgericht en heeft inmiddels een heel uitgebreid programma in verschillende talen.
Concerten worden niet alleen in Nederland gegeven, maar ook in verschillende plaatsen in het buitenland.
Met Henk Grondsma heb ik een gesprek over het koor, het Geloof wat de achtergrond van het koor is EDOZA, natuurlijk laten we ook muziek van het koor horen met verrassende liederen.
Je kunt stellen dat de naam van het koor EDOZA en Gospeltime raakvlakken met elkaar hebben.
De nodige info kun je ook lezen in de uitgebreide bijlage op de website van Odrie www.omroepodrie.nl , ook dat er inmiddels 6 cd´s van hen zijn uitgebracht.
Daarvan kun je liederen / songs horen in het programma met de verschillende stijlen.
Wil je nog meer info weten, deze kun je op de website van EDOZA vinden. www.edoza.nl
Het programma Gospeltime is live te beluisteren via het internet www.omroepodrie.nl , tik het gele blokje aan en start het programma.
et programma start om 20.00 na het nieuws - tot 21.00 uur
Mocht je het programma moeten missen, de herhaling is op zondagmiddag van 17.00 – 18.00 uur  veel luisterplezier.
Presentatie: Henk Stam

In het programma Van Hart tot Hart & Kerk tot Kerk op zondagavond van 18.00 - 19.00 uur worden ook regelmatig liederen van EDOZA meegenomen.
Interkerkelijk Mannenkoor EDOZA Sneek

Hoe het begon...
Het Interkerkelijk Mannenkoor  EDOZA werd opgericht in april 1958. Het koor bestond destijds uit
ca. 40 leden, onder leiding van dirigent Pier van Netten (van april 1958 tot mei 1966). Het stokje werd toen overgenomen door Wybren Valkema die het koor 30 jaar! heeft geleid (1996). Door hem werd destijds onze huidige dirigent Jan Hibma aanbevolen. Hij staat inmiddels ook al weer ruim 17 jaar voor het koor.
Nu telt het koor meer dan honderd zangers. En doordat het zich nog steeds mag verheugen op een groeiend aantal leden is het misschien wel het grootste mannenkoor van Friesland. De leden komen niet allemaal uit Sneek maar uit een groot deel van Friesland.
De naam EDOZA betekent: Evangelie DOor ZAng

Repertoire...
Omdat EDOZA een interkerkelijk koor is, vormt het geestelijk repertoire de basis. Maar daarnaast zingt het koor ook opera’s (o.a. Verdi), musicals en andere populaire stukken. Het brede repertoire omvat momenteel meer dan 500 stukken. Tijdens concerten wordt de breedte van het repertoire regelmatig ten gehore gebracht. Zo zingt het mannenkoor in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Hongaars, Russisch en natuurlijk ontbreekt het Fries ook niet.

De voortgang...
EDOZA, het koor met de bijzondere klank, wordt veel gevraagd om medewerking te verlenen bij kerk- en zangdiensten. Daarnaast worden er regelmatig concerten gegeven, vaak in samenwerking met solisten en/of orkesten. Ook solisten uit eigen gelederen leveren hun bijdrage hier aan. In 2008 heeft EDOZA haar 50 jarig bestaan gevierd en het mag zich nog steeds verheugen op een groeiend aantal leden. Ook buiten de provincie Friesland is EDOZA geen onbekende meer. Door diverse TV en Radio opnames voor o.a. NCRV en EO (Nederland Zingt) heeft het koor  inmiddels ook veel bekendheid gekregen buiten de Friese grenzen. En ook in het buitenland heeft het koor al veel concerten gegeven. Zo zijn er een aantal tournees gemaakt door Canada en Oost-Europa. Optredens in o.a. Tsjechië, Polen, Hongarije, Roemenië, en (Oost)Duitsland vormden een hoogtepunt in het 50 jarig bestaan. En ook mag het traditionele Groot Kerstconcert in Sneek niet worden vergeten. Medewerkers hieraan in de afgelopen jaren waren o.a. : Margaret Roest, Ernst Daniël Smit, Rob van Dijk, Judith Sportel, Marco Bakker, The Jaffo Gate Quartet, Wim en Wilbert Magré en nog vele, vele anderen.
Daarnaast wordt eens per jaar een koor weekend georganiseerd ergens in Nederland of in het buitenland. De ene keer met partners en de andere keer alleen met de mannen. Weekendtripjes waren er naar bijv. Egmond, Apeldoorn, Hardenberg, Texel, Gent (B), Thüringen (D) en Londen om er een aantal te noemen. Daar werden dan concerten gegeven en medewerking verleent aan een kerkdienst. En gezien het aantal deelnemers dat zich iedere keer weer opgeeft is dit iets wat we de komende jaren ook door willen zetten.
Concerten...
EDOZA is een veel gevraagd koor. Het verzorgt jaarlijks ca. 12 - 15 optredens (concerten en medewerking aan kerk- en zangdiensten). Daarbij wordt veelal samengewerkt met bekende artiesten en orkesten. Zo zijn er concerten gegeven met het Noord Nederlands Jeugdorkest, het Frysk Jeugd Orkest, regionale- en landelijke fanfare- en harmonieverenigingen en landelijk bekende artiesten.
Iedere laatste repetitieavond van het seizoen (juni) wordt er een gratis concert gegeven in een verzorgings- of bejaardentehuis in Sneek of omgeving. Omdat deze groep mensen vaak niet in de gelegenheid is om naar een concert van EDOZA toe te gaan zoeken wij hen dan op. Dit wordt altijd erg op prijs gesteld.

Dirigent...
Jan Hibma werd in 1967 geboren in Heerhugowaard en groeide op in IJlst. Omdat muziek een belangrijke rol speelde in het gezin Hibma, was het dus niet verwonderlijk, dat Jan al op zeer jeugdige leeftijd meespeelde in het fanfarekorps in IJlst. Na de middelbare school ontwikkelde hij zijn muzikale talenten verder aan de conservatoria in Leeuwarden en later in Hilversum. Hier behaalde hij het praktijkdiploma HAFABRA en wist hij zich de bevoegdheden te verwerven voor docerend en uitvoerend musicus (trompet). Jan Hibma is momenteel als docent groot en klein koper verbonden aan het "Centrum voor de Kunsten" in Sneek.  En sinds 1996 als enthousiast dirigent bij het Interkerkelijk Mannenkoor EDOZA uit Sneek. Verder is hij als dirigent verbonden aan het muziekkorps Concordia in IJlst, fanfare David in Oosterwolde (Gld) en Chr. Muziekver. Bergklanken in Ruinerwold. In november 2012 heeft Jan een gouden jubileumspeld ontvangen voor het feit dat hij al 30 jaar! dirigent is. Hij begon met dirigeren toen hij nog maar 14 jaar was en dat mag uitzonderlijk jong worden genoemd.

Lid worden...
Ondanks dat EDOZA een groot mannenkoor is, is er altijd wel ruimte voor nieuwe (jonge), enthousiaste zangers. Vooral 1e tenoren zijn van harte welkom. Nieuwe leden krijgen de mogelijkheid om 4 repetities gratis bij te wonen. In een periode van 8 weken is er de mogelijkheid (voor beide partijen) te beslissen om door te gaan of niet. Gedurende deze weken krijgen nieuwe leden een mentor toegewezen. Hij begeleidt hen in de muziek en alles wat er omheen geregeld is. Is uw interesse gewekt? Dan bent u van harte welkom op dinsdagavond in het “Bogerman” aan de Hemdijk 2 in Sneek.  De repetities zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur (tussentijds een pauze).

[ terug ]
 

Extra
Reacties
Vergaderschema gemeente
Sponsors
 
Nieuws
Luisteren
Muziekavond “Piratenteam van Odrie” krijgt een vervolg
aanbieden scootmobiel
LOKALE OMROEPEN CENTRAAL EN ODRIE GAAN PER 1 APRIL NAUW SAMENWERKEN
Vacatures
Shanty cafe, POPPodium
 

Naar boven - Contact